tiistai 15. tammikuuta 2008

HELSINGIN PARKKISAKKO HÄVETTÄVÄN ALHAINEN

Asuipa Hesassa kaksi veljestä Jaska ja Baska. Jaska käytti säännöllisesti julkisia liikennevälineitä. Hän koki myös yhteisöllistä mielihyvää jokaisesta matkastaan. Näin hän tunsi tukevansa joukkoliikennettä, vähentävänsä pieneltä osaltaan ruuhkia ja ilman saastumista. Kerran kiireessä juostessaan metroon hän unohti maksaa ja seurauksena oli 80 euron sakkomaksu.

Veli Baska taas kulki kaikki matkat autollaan ja parkkeerasi minne lystäsi. Hän oli oppinut, että harvoin häntä sakotetaan ja maksukin on naurettavan halpa, enimmilläänkin 50 euroa. Moottoritoimittajat ja hyvin yksityisautomyönteinen media olivat takoneet vuosikymmenet hänen päähänsä, että autoilijoita verotetaan ja kiusataan kamalasti. Kerran Baska pääsi ihan Maikkarin uutisiin kauhistelemaan bensan hinnan nousua yhdellä sentillä. Harvoin miehelle tuli mieleen, että hän aiheutti useinkin suurta haittaa hälläväliä pysäköinneillään. Ei hän huomannut, että roskakuskin piti kuljettaa raskaat kärryt pihalle, kun Baskan kiesi sulki osittain porttikongin. Harvat kävelykadut olivat namipaikkoja. Ei hän huomannut kävelijöitten pahansuopia katseita. Sankariteko oli pitää auto kokonaisen päivän Suurkirkon rappusten juurella ilman sakkolappua. Sadat turistit yrittivät tuloksetta rajata kotteron pois kuvistaan.

Yhdessä tapauksessa Baska tunnusti tehneensä pikkuisen väärin. Tosin pääsyyllinen oli ilman muuta iso lumikasa. Peltilehmä nimittäin jäi kasan takia osittain kiskojen päälle. Vajaan tunnin kuluttua hinausauto oli siirtänyt sen pois näköetäisyydelle. Koko keskustan raitioliikenne sai valtavan rytmihäiriön. Tuhannet ihmiset myöhästyivät hammaslääkäreistä, luennoilta ja ties mistä. Onneksi kaupunki ei ollut keksinyt ottaa "rengaslukkoja" sentään käyttöönsä. Hamassa nuoruudessaan Baskan käsiin oli osunut inhottava Enemmistö-lehti, jossa kerrottiin Lontoon käytännöstä. Siellä joutui menemään poliisiasemalle maksamaan ison sakon, jonka jälkeen auton renkaasta irrotettiin lukkolaite.

Katso Hesarin (13.1) kokosivun juttu: HS testasi: kahden työviikon väärin pysäköinnistä rapsahti vain kaksi sakkoa. - 87 tuntia 39 minuuttia väärinpysäköintiä 21 eri paikassa.

Risto Larjavaara

Ei kommentteja: