sunnuntai 22. heinäkuuta 2007

ONKO MIKÄÄN MUUTTUNUT VUODESTA 1969?

Sinä vuonna ilmestyi legendaarisessa Huutomerkki -taskukirjasarjassa "Alas auton pakkovalta" -pokkari, jonka takakannessa sanotaan:
Valtaosa suomalaisista ei voi liikkua omassa maassaan vapaasti, rauhassa eikä turvallisina. Syynä on auto - pyhä peltilehmä, joka on muuttunut palvelijasta yksinvaltiaaksi. Auton pakkovalta heijastuu kaikkialla. Se näkyy lainsäädännössä ja suunnittelussa, jokapäiväisissä tapahtumissa kaduilla ja teillä, jalankulkijain ja pyöeäilijän syrjityssä asemassa, joukkoliikenteen kehnossa sujumisessa, julkisten varojen epätasaisessa jaossa., ympäristön tuhoutumisessa ja saastumisessa.
Kirjoittajista useat toimivat edellisenä vuonna perustetussa Enemmistö ry:ssä, jonka tavoitteena oli johdannon mukaan "toimia eri ihmisryhmien liikenteellisen tasa-arvoisuuden saavuttamiseksi.
Pamfletin kirjoittajat olivat Asko Salokorpi, Lauri Nordberg, Antero Jyränki, Leena Maunula, Jorma Mänty, Leif Sundström ja Pentti Tuovinen. Lisäksi siihen sisältyi Teemu Lipastin sarjakuva (huom. sarjishistorioitsijat).
Kyllä vuodesta 1969 Suomi on liikenneasioissa paljonkin muuttunut. Autojen määrä on moninkertaistunut, mutta liikennekuolemien määrä on pudonnut lähes kolmasosaan. Kevyen liikenteen väyliä on roimasti lisätty.
Ennenkaikkea autoilijoiden turvallisuus on olennaisesti parantunut aluksi turvavyöpakon ja kattonopeuksien ansiosta. Autojen rakenteet ovat nykyään olennaisesti vankempia ja autot ovat suurentuneet. Turvatyynyt pelastavat usein pahimmatkin kaahailijat. Tiestö on parantunut. Moottoriteillä nokkakolareita ei juurikaan tapahdu.
Miten on jalankulkijoiden kohdalla. Liikennevalojen lisääntymisen ansiosta kadun ylitykset ovat turvallisempia. Muuten jalankulkijat ovat massiivisten automäärien takia ainoansa takia joutuneet alistumaan sananmukaisesti autojen ylivaltaan.
Kirjan nimessä oleva pakkovalta on sama asia. Vielä ei sentään ole tullut jalankulkijoille kypäräpakkoa eikä teräshaarniskaa. Ei myöskään pakollisia turvatyynymakkaroita Michelin-ukon tyyliin. Liikennemaailma on kyllä olennaisesti muuttunut autoistumisen myötä. Koska olette viimeksi nähnyt pikkupoikien potkivan palloa asuntokaduilla.
Yksi asia ei muutu. Enemmistö r.y. täyttää ensi vuonna jo 40 vuotta.

Ei kommentteja: