perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pariisi näyttäköön mallia

HUOM! Yhdistyksen uusi osoite: www.enemmisto.fi

http://econews.com.au/wp-content/uploads/2014/03/Paris-smog-traffic.jpg (3.4.2015)

Taasen on meneillään se vuodenaika, jolloin katupöly hengenvaarallisine pienhiukkasineen raivostuttaa. Varmaan 100 vuoden kuluttua ihmetellään, miten polttomoottoriautojen nastarenkaineen annettiin pilata Helsingin asukkaiden terveyttä.

Entä Pariisi ilman nastarenkaita. Vuonna 2013 kevään pahimpina savusumupäivinä yksityisautoilua rajoitettiin ja julkinen liikenne oli maksutonta. Silloin katuilmaa verrattiin 20 neliömetrin huoneeseen, jossa 8 ihmistä tupakoi.

Maaliskuussa 2014 maanantaisin saivat vain parittoman luvun rekkarissa omaavat autot liikkua ja tiistaina parilliset. Varmaan jotkut ovat Ateenan lailla hankkineet toiseksi autoksi vaihtoehtoisen rekkarin.

Ilahduttavaa on tieto, että muutamassa vuodessa auton omistavien määrä on Pariisissa laskenut 60 prosentista 40 %:iin.

Tänä keväänä saastesumujen seurauksena suunnitellaan runsaasti hiukkaspäästöjä tuottavien vanhempien dieselautojen kieltoa kehäteiden sisäpuolelle. Ranskan autokannasta vajaa 80 prosenttia käyttää dieseliä polttoaineena. Julkisen liikenteen kuukausilipun hintaa tullaan laskemaan. Kävelykatuja ja kevyen liikenteen väyliä lisätään ja kaukaisempana tavoitteena on autoton keskusta.

      Risto Larjavaara


HUOM! Yhdistyksen uusi osoite: www.enemmisto.fi

Ei kommentteja: