sunnuntai 12. helmikuuta 2012

TAHALLISTA SEKOITTAMISTA OMAN AUTON MATKAKORVAUKSISTA

www.suomenkuvalehti.fi

Liikenneministeri Merja Kyllönen on ottanut aiheellisesti esille työnantajien maksamat kilometrikorvaukset. Niissä pyörivät todella isot summat vuosittain. Summa lienee n 1,2 miljardia euroa, joka maksetaan n. 900 00 henkilölle verottomana. Verovapaa korvaus houkuttelee käyttämään yksityisautoa, vaikka julkinen liikenne olisi täysin toimivaa. Tämä kilometrikorvaus on tunnetusti palkanjatke. Sen saaja ei tule ajatelleeksi, että siitä ei makseta eläkemaksuja. Pitkässä juoksussa se tuntuu pienempänä eläkkeenä.

Tarkoituksella yllämainittu työnantajien maksama kilometrikorvaus on sekoitettu pelotusmielessä työmatkakulujen verovähennysoikeuteen. Siksi ministeri Kyllönen on toistamiseen tähdentänyt, että nykyinen
verovähennysoikeus on pääosiltaan toimiva eli työntekijöille kuuluu korvaus oman auton käytöstä työtehtävissä ja useimmiten auto on välttämätön apuväline. Verottaja on laskenut työmatkakilometrin kustannukseksi 25 senttiä, mutta työnantaja kerrassaan 45 sentiksi. 20 sentin ero koostuu erilaisista auton ylläpitämiskustannuksista (mm. pääomakuluja). Tämä tarkoittaa sitä, ettei autoa ole ostettu vain työmatkoja varten.

Ei kommentteja: