sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Tilaa ja laatua jalankulkijoille ja pyöräilijöille


Tämä yksi Dodo ry:n tavoitteista sopii tietysti myös Enemmistö ry:lle. Dodon vierailu Enemmistön syyskokouksessa ei synnyttänyt eripuraa. Uusi sukupolvi (Enemmistö 40 v, Dodo 15 v) tiedostaa ympäristöasiat ja kaupungin entistä laaja-alaisemmin.

Ekologinen ajattelu suosii kaupunkiasumista. Kaupungeissa saadaan eniten tärkeää mittakaavaetua. Yli puolet maapallon väestöstä asuu kaupungeissa, mutta kaupungit vievät maapallon pinta-alasta vain 3 %.

Dodo ry on ympäristöjärjestö, joka katsoo asioita laaja-alaisesti ja globaalisti. Näkökulma on kaupunkimainen, pyritään sosiaalisesti järkevään kaupunkiin. Vaikka kansantulo on noussut niin onnellisuus ei ole lisääntynyt. Kun on turvattu säällisten asuntojen tuottaminen, voidaan katsoa asunnosta ulospäin.

Talous ei siis saa onnea aikaan. Dodo on ollut aktiivinen urbaanionnen etsinnässä. Sen tutkimiseen on käytetty PehmoGIS -ohjelmaa, johon kaupunkilaisten on helppo kertoa merkitsemiinsä paikkoihin liittyvät tuntemukset.

Dodon eräs toimintatapa on järjestää konkreettisia esimerkkejä esim. parkkipaikkoina olevien pihojen tai väliaikaisen kaupunkimiljöön hyödyntämisestä. Näistä tunnetuin on Pasilan ratapihalla harjoitettu viljely multalavoissa.

Harvoin tarvittavien tavaroiden lainaamiseen on kehitetty nettipalvelu nimeltä KUIN OMA. Sen kysyntä on ollut lupaavaa. Uskallusta lainaukseen lisää mm. vahingonkorvausmalli.

Dodo on koonnut ajatuksia onnellisista kaupungeista lehteen. Sitä voit yrittää saada haltuusi Vironkatu 5:n (00140 H:ki) toimistosta. Puheenjohtaja Pauliina Jalonen kertoi myös suuren suosion saaneista MEGAPOLIS – tapahtumista, nyt tuo urbaani festivaali on Tampereella 20.11.2010. Netissä voit tutustua Dodoon osoitteessa: http://dodo.org


Matti kosola DI

Ei kommentteja: