keskiviikko 29. syyskuuta 2010

RYTILÄN HURJA ENNUSTUSEntinen Teknisen korkeakoulun liikennetekniikan ap.prof. ja nykyinen Liikennesuunnittelun Seuran pj. Pekka Rytilä heittää 17.9 ilmestyneessä Vihreässä Langassa huikean vision. Hän ennustaa nykyisenlaisen autoilun loppuvan länsimaissa vuoteen 2030 mennessä. Päivittäin ei enää ajeta yksityisautoilla. Hyötyliikennettä on paljon enemmän eli takseja, joukkoliikennettä ja jakeluautoja. "Uudet teknologiat vastaavat muuttuviin tarpeisiin ja viides logistinen vallankumous on jo pitkällä. se hävittää yksityisautot." Aikoinaan jo kulttuurifilosofi Marshall McLuhan sanoi auton saavan elektronisia seuraajia. Kännykkä, digitaaliset näytöt, etäkatselu. Siinä niitä seuraajia.

Rytilän mukaan yksityisautoton maailma tarkoittaa, että ihmiset pysyvät enemmän paikoillaan - kiezeissään. Kiez on saksalainen käsite, urbaani kylämäinen asuinalue, joka tyydyttää ihmisen tarpeet niin monipuolisesti, ettei sieltä tarvitse poistua.

Rytilä on aina ollut värikäs visioija. Hän on vuosikymmenien saatossa ollut ainakin pari kertaa ollut alustajana Enemmistön kokouksissa. Ken elää vuonna 2030, näkee, toteutuuko Rytilän ennustus!

Ei kommentteja: