tiistai 16. joulukuuta 2008

LISÄÄ FREIBURGISTAMuutama blogi sitten mainitsimme Freiburgista ja kuvassa oli ratikka nurmikolla! Ympäristö -lehdessä (7/08) on monisivuinen juttu "Freiburgin malli kiinnostaa maailmalla".
Tilastojen mukaan siellä 28 prosenttia kaikista matkoista tehdään polkupyörillä. Aseman lähellä on aurinkoenergiaa hyödyntävä tuhannen pyörän varikkorakennus, josta löytyy myös kahvila ja matkatoimisto. Asemalta löytyy ilmaisia parkkipaikkoja autoille vain 20 minuutiksi
kerrallaan "kiss and rail" -tyyliin eli matkustajien jättämistä ja noutamista varten.
Nurmikoilla liikkuvat ratikat vähentävät melua jopa 30-40 prosenttia. Freiburg tunnetaan erityisesti aurinkoenergiakaupunkina. Rivitaloperhe saattaa tuottaa kolme kertaa enemmän sähköä kuin se tarvitsee, joten investointi maksaa itsensä runsaassa 10 vuodessa. Tästä eteläsaksalaisesta kaupungista omaksutaan ideoita Suomeenkin. Sitra käynnistää Porvooseen kokeiluhankkeen. Tuhannen uuden asunnon alue rakennetaan Skaftkärriin. Alueen talot, asuinympäristö, liikennejärjestelyt ym. suunnitellaan mahdollisimman vähän energiaa kuluttaviksi ja hiilidioksidipäästöt minimoiden.

Ei kommentteja: