sunnuntai 9. maaliskuuta 2008

KROATIN RATIKKA RATKAISU ONNELLISEEN MATKUSTAMISEEN?


Kansalaiset - Medborgare!. Stig framåt! Vuosikymmeniä ratikoilla, lähijunilla ja metrolla päivittäin matkustaneena voin asiantuntemuksella sanoa, että olen tyytyväinen joukkoliikenteen käyttäjä. Aikaa on säästynyt tuhansia tunteja lukemiseen sensijaan että olisin ratin ääressä joutunut keskittymään ohjaamiseen. Lisäksi olen kohdannut satoja tuttuja ja seurannut värikästä elämää. Kuinka hyvän mielen olen saanut useinkin vauvojen jokelluksista, pikkupoikien innokkuudesta tai vanhusten uurteisesta rauhallisuudesta. No toki on ärsyttäviä mökäjuoppojakin tullut viereen, mutta heiltäkin kuulee ja voi oppia jotain lisää elämästä.

Yksi asia on kuitenkin ärsyttänyt jo vuosia pikkuneuroottisuuteen asti. Yhä useammin ihmiset esim. metrossa valtaavat koko penkin laukullaan. Metrossa normaalikokoinen reppu sopii mainiosti ikkunan viereiseen koloon tarttumakaiteen viereen. Näin reppu on turvassa ja viereen sopii toinen istuja. Miksi laukun avulla vallataan koko penkkireviiri? Pääasiassa täysin itsekkäistä syistä. Suomalainen ei ole kovin sosiaalinen luonteeltaan. Verrataampa vaikka puheeensorinan täyttämiin ratikoihin lämpimämmissä maissa. Ymmärtämystä kyllä löytyy pelokkaalle naiselle myöhäisiltana. Tosin laukulla vallattu vierusta houkuttelee kännikäistä äkäilemään.

Ja sitten asiaan. Helsinkiin on tullut koekäytölle kuvassa oleva ratikka. Upean kuoren sisältä löytyy lähes yksinomaan yhden istuttavia paikkoja. Tuo miellyttää! Ratikoilla ajetaan lyhyempiä matkoja ja monien pysäkkien ansiosta matkustajien vaihtuvuus on suurta. Veikkaan, että matkustajat ovat tyytyväisempiä tällaiseen konseptiin. Ei tule viereen kukaan istumaan, ei ärsytä laukunvaltaajat ja seisomapaikkoja riittää!

Risto Larjavaara

Ei kommentteja: