keskiviikko 6. tammikuuta 2010

FIRENZEN IHMEVittorio De Sican "Milanon ihme" -elokuvassa ihmekyyhkynen pystyy toteuttamaan toiveita paremmasta elämästä.

"Firenzen ihme" on täyttä totta eikä filmifiktiota. Kaupungin uusi pormestari Matteo Renzi päätti rauhoittaa kaupungin historiallisen keskustan Piazza Duomon ympäriltä, jossa ilmansaasteet tekivät ikävää tehtäväänsä. Tuomiokirkon vierestä kulkevat bussilinjat saivat uudet reitit hiukan kauempaa.

Autoton keskusta on ollut käytössä runsaan kuukauden. Kauppalehdessä 29.12 oli Jani Niipolan artikkeli, johon tämä juttu perustuu. Lainataanpa siitä yksi kohta:

Vertailukohtia helsinkiläiseen keskusteluun löytyy, sillä Firenzessäkin pelättiin keskustakaupan näivettymistä, jos ihmiset eivät pääse liikkeiden kylkeen omilla autoilla tai skoottereilla. Keskustakauppojen myyntiin autottomuus on kuitenkin vaikuttanut positiivisesti ja turistit viihtyvät nyt paremmin. Eron tuntee konkreettisesti: ilmanlaatu keskustan kapeilla kaduilla on parantunut selkeästi. Firenzessä edes raitiovaunuja ei lasketa kävelykaduille- toisin kuin Mikonkadulla Helsingissä. Autottomassa keskustassa liikkuvat jalankulkijoiden lisäksi vain polkupyörät, sähköskootterit, satunnaiset taksit ja kaupungin minikokoiset sähköbussit.

Ei kommentteja: