keskiviikko 30. heinäkuuta 2008

VAPAAMATKUSTAJAT JA VAPAA AUTOETU

Edellisen blogin "vapaamatkustajalinnut" tunnistettiin nopeasti harmaasiepoiksi. Kävin äskettäin katsastamassa fillarin pakkarin. Onnellisesti kaikki poikaset ovat lentäneet vapauteen.

Viime päivinä on laajemmin väitelty vapaasta autoedusta. Asia lähti liikkeelle hallitusrintaman taholta. Vapaalla autoedulla tarkoitetaan sitä, että työnantaja maksaa työntekijänsä auton ja kaikki sen kulut kulut. Viime vuonna tämä etu oli n. 60 000 henkilöllä. Suurin osa tämän edun nauttijoista löytyy suurimpien kaupunkien firmoista. Se on yritysten houkutin ja palkanlisä, jolla kierretään korkeampia veroja korkeammista palkoista. Ilman muuta se houkuttelee yleensä isommilla ja enemmän kuluttavilla autoilla runsaisiin "turha-ajeluihin" ympäri vuoden. Varmaan on myös niitä, jotka välttämättä tarvitsevat autoa erilaisiin työmatkoihin, mutta heidän osaltaan on olemassa matkakorvaukset. Matkakorvausjärjestelmää voitaisiin kehittää vapaan autoedun
kustannuksella.

Enemmistö ry on aina vaatinut vapaan autoedun poistamista jo ympäristöseikkojenkin vuoksi. Verorahoilla tuettakoon mieluummin niitä syrjäseutujen asukkaita, joilta puuttuvat joukkoliikennepalvelut.

Risto Larjavaara

Ei kommentteja: