lauantai 7. joulukuuta 2013

STRANIUKSEN JALANJÄLJET


Enemmistön syyskokouksessa 4.12 ravintola Elielin tyylikkäässä kabinetissa kokoonnuimme ehkä viimeistä kertaa. Koko arvokkaan salin tulee valtaamaan maailmanlaajuinen Burger King helmikuussa. Mutta asiaan.

Luonto-Liiton toim.joht. Leo Stranius piti poikkeuksellisen asiantuntevan alustuksen "liikenteen jalanjäljistä" Kirjaan tähän vain hajahuomioita ranskalaisin viivoin:
- Maapallolla kuolee liikenteessä WHO:n mukaan 1,3 miljoona ihmistä joka vuosi eli päivittäin 3500 eli selvästi enemmän kuin NY:n pilvepiirtäjäiskussa.
- yli 55 desibelin liikennemelusta kärsii joka viidennes suomalaisista päivittäin.
- Helsingissä liikennealuetta on 25 % kaupungin maa-alueesta.
- Ruuhkat stressaavat ja maksavat. Siksi ruuhkamaksut olisivat tehokkain yksittäinen keino ratkaista asiaa mm. seuraavista syistä: Välttämätön autoillu helpottuisi kuten tavarakuljetukset. Maankäyttö tiivistyisi. Liikenneturvallisuus paranisi. Myös ilmanlaatu paranisi ja hiilidioksidipäästöt vähenisivät. jouukkoliikenteen käyttö lisääntyisi. Ruuhkat vähenisivät.
- Helsingin uudessa yleiskaavavisiossa on rohkea veto oikeaan suuntaan. Tilaa uudelle kantakaupunkimaiselle rakentamiselle otetaan nykyisten moottoriteiden ja moottoritiemäisten katujen varsilta. Useita keskuksia tulee yhdistämään raideliikenne eli metro, junat ja poikittaiset pikaraitiotiet.
- Syksyllä julkistetussa Kaupunkisuunnitteluviraston selvityksessä euron investointi pyöräteihin tuottaisi kerrassaan 8 euron hyödyn! Iso-Britanniassa jo 74 % kansasta ostaa jatkuvasti ruokatavaroita netin kautta. Suomessa vastaava luku on 2 %. Tulevaisuudessa Suomessakin tämä luku tulee varmasti nousemaan eli samalla vähentämään kauppareissuautoilua.
- Kesämökkimatkat ovat hyvin useille ihmisille suurin syy auton ylläpitoon. Se on hyvin suomalainen piirre ja tulee jatkumaan, koska uudet sukupolvet tulevat perimään yhden tai useammankin mökin. Selvästi on kuitenkin havaittavissa, että nykynuoriso on vähemmän kiinnostunut kesämökkihaaveista. Trendi on kaupunkimatkoihin tai huolettomaan mökkivuokraamiseen.

   Kirjasi Risto Larjavaara

Ei kommentteja: