keskiviikko 14. elokuuta 2013

KOULUT ALKOIVAT


Taasen painotetaan vastuullisuutta lapsiaan kouluun kuljettavilta isiltä ja äideiltä. Ihan oikein mutta... Kuljettajat useinkin ajattelevat liikaa vain oman lapsen turvallisuutta peltikuoren sisällä. Koulun portilta sitten kiirehditään työpaikalle ja jalan tai pyörillä tulevat koululaiset saavat pelätä henkensä puolesta. Jokin tässä asiassa mättää pahasti!

Autoilun ihannemaissa Yhdysvalloissa ja Kanadassa koulujen lähistöt ovat todella selkäytimeen asti rauhoitettuja kaahaamisilta. Koululaiset kuljetetaan kymmenillätuhansilla koulubusseilla lähes ovelta ovelle. Se onkin sikäli ymmärrettävää, ettei kunnollista joukkoliikennettä ole olemassakaan. Suomessa maaseudulla koulutaksit hoitavat asian. Isoissa kaupungeissa Suomessa on asiallinen joukkoliikenne, mutta joissakin vaaralllisimmissa tapauksissa voitaisiin harkita koulubusseja. Onhan se joukkoliikennettä verrattuna siihen, että useimmat vanhemmat tuovat yksityisautoillaan lapsensa kouluun.

Miksi muuten monet koulut kieltävät oppilailtaan pyörällä tulemisen? Vedotaan tilanpuutteeseen. Höpsis! Kyllä pyörille tilaa löytyy, jos halutaan suunnitella hyvin. Turvallisuuteen vetoaminen on lyhytnäköistä. Päättäjien tulee suunnitella asialliset ja turvalliset kevyenliikenteen väylät. Kyllä se on tulevaisuuteen satsaamista, että lapsuudesta alkaen opitaan liikkumaan omin lihaksin lyhyillä matkoilla eikä turvavöissä bemarin takapenkillä!

   Risto Larjavaara

Ei kommentteja: