perjantai 12. heinäkuuta 2013

VAASANKADUSTA EI MALLIKSI

http://s.omakaupunki.hs.fi/news/images/uploads/6047712.540x405.jpg 
http://s.omakaupunki.hs.fi/news/images/uploads/6047712.540x405.jpg (12.7.2013)

Enemmistön keskeisimpiä tavoitteita on alusta alkaen ollut kävelykatujen saaminen Suomeenkin. Yhdistyksen ensimmäinen julkaisu oli nimeltään Kävelykatu (1969). Siinä raportoitiin mm. Saksassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa toteutetuista kävelykaduista. "KävelyAleksi" -kokeilu oli Enemmistön ensimmäinen suurisuuntainen konkreettinen aikaansaannos.
   Vuosikymmenet ovat vierineet ja Helsingin ydinkeskusta on muuttunut paljon jalankulkuystävällisemmäksi.
   Tämän kesän kävelykatukokeilu sijaitsee Kalliossa. Vaasankatu on sikäli hyvä, ettei kadulla ole tarvetta minkäänlaiseen läpikulkuliikenteeseen. Lisäksi se on kohtuullisen valoisa. Tulos on ikävä kyllä kehno. Kadun viihtyisyyteen ei ole panostettu juurikaan. Kukkaistutuksia on vain nimeksi. Ravintoloiden ja kahviloiden terassit kököttävät edelleen entisillä paikoillaan jalkakäytävillä. Elävöittäviä tapahtumia ei juurikaan ole.
   Syyskuun loppuun asti kestävä kokeilu on liian hätäisesti tehty. Tällainen hutilointi kääntynee tarkoitustaan vastaan. Ravintoloiden ja kahviloiden halu laajentaa terassit laadukkaasti kadun keskelle tyssäsivät byrokratiaan. Kannattaa muistaa vanha totuus, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty!

Risto Larjavaara


Ei kommentteja: