maanantai 21. toukokuuta 2012

ILOSEN IDEOIHIN KANNATTAA TUTUSTUA

Ratakuilun kevyen liikenteen väylä eli Baana
http://www.finlandiapuisto.fi/media/Manskulta_161009_web.jpg (21.5.2012)


Kevätkokouksessamme arkkitehti Ilosen visiot Helsingistä ja muualtakin maailmasta olivat avartavia. Miksi tosiaan monet Helsingin torit ovat niin tylsiä? Ihminen ei mielellään istu tyhjässä ravintolassa keskellä vaan reunassa turvallisesti seinä selän takana. Samoin on isojen torien laita. Rautatientorilla on liian vauhdikas pyöräraitti puurivistöjen välissä. Pyörät voitaisiin ohjata kadun viereen ja puiden siimekseen tyylikkäitä kahviloita, joista avautuisi näkymät länteen, auringonlaskuun ja maailman tyylikkäimmän rautatieaseman suuntaan. Samoin Hakaniemen torilla. Miksi siellä idän puolella on aiva turha katu pienen puistikon vieressä. Kadun paikalle kahviloita. Hietalahden torilla samoin. Taasen turha katu itäpuolella.

Netissä kannattaa tutustua Ilosen "Olohuone Helsinkiin" ja sen 31 uuteen kaupunkitilaan ydinkeskustustassa. Toteutumiskelpoisin niistä on uusimman lehtemmekin kannessa häämöittävä Erottajan aukio, josta on jo lähtenyt bussikuskien taukotupa ja taksiasema. Sinne puita ja viihtyisä kahvila. Näin Kauppatori yhdistyy vihreästi Espan kautta Heikinkatuun eli Mannerheimintiehen. Stokkan tarpeettomaksi käynyt huoltoramppi
katettakoon niin, että kahvila saa sitä kautta huoltoyhteyden. Arkkitehti Iloselta on ilmestynyt useampia kirjoja. joista mainittakoon vuodelta 1996 "Toinen Helsinki: kortteleiden kääntöpuolen arkkitehtuuria." Sisäpihojen yllätyksiä! Kirjastoista löytyy.

Lopuksi kaksi hienoa ideaa. Toinen löytyy New Yorkista. Entisen katujen yläpuolella kulkeneen tavararadan elämä jatkuu upeana pitkänä puistona keskellä hektistä kaupunkia. Sen nimi on High Line. Toinen löytyy läheltä. Helsingin keskustan läpi kulkeva satamaradan pohja Baana avattaneen jo Helsinki-päivänä 12.6.2012.

Risto Larjavaara

Ei kommentteja: