tiistai 24. elokuuta 2010

POHJOIS-ESPASTA EDUSTAVA KÄVELYKATUHelsingin Sanomat kysyi lukijoiltaan ideoita heinäkuun lopussa, miten Helsingin keskustaa voitaisiin tehdä viihtyisämmäksi. 8.8 vinkeistä tehtiin kokosivun juttu otsikolla "Pohjoisesplanadista halutaan ulkoilukeidas". Alaotsikkona oli " Enemmistö muuttaisi Pohjoisesplanadin kävelykaduksi. Pyöräilijöille toivotaan omaa väylää ja terasseille lisää tilaa". Lukijoilla oli useita käytännön ehdotuksia. Suurin osa ohjaisi liikenteen Espan "varjoisalle puolelle" ja muuttaisi Eteläespan kaksisuuntaiseksi kaduksi. Tällä hetkellä kaupungin hienoin kävelyalue on täynnä autoja. Kuinka edustava mannermainen sisääntulo Kauppatorilta ja turistilaivoiilta tällainen aurinkoinen ja valoisa Pohjoisespa laajoine terasseineen yhdistyneenä puistoalueeseen olisikaan!

12.8 Hesarin mielipidepalstalla oli Hannu Oskalalta järkevä kompromissi. Hänen mukaan monissa kaupungeissa ympäri maailman keskustoja viikonloppujen tai vuodenaikojen mukaan. Hän ehdottaakin laajennettua kävelykeskustaa kesäkuukausiksi.

Ja sitten omakehuun. Enemmistö on aina edellä!! Kolmanneksi vanhin
blogimme on päivätty 18.4.2007.:

Viime aikoina on käyty keskustelua, miten kävelykeskustaa kehitetään mahdollisen keskustatunnelin toteutuessa. Henkilökohtaisesti en kannata autoistumista lisäävää tunnelia. Meillähän on jo keskustan alittava metrotunneli ja tekeillä laajat huoltotunnelit. Jos kuitenkin keskustatunneli toteutetaan, niin Pohjois-Espasta on tehtävä moderni kaikkien kävelykatujen äiti. Etelä-Espasta tulisi kaksisuuntainen autokatu. Valoisampi pohjoispuoli avautuisi terasseineen Espan puistoon. Luonnollisesti lasitetut terassit olisivat avoinna kaikkina vuodenaikoina. Kauppatorilta Manskulle asti ulottuva leveä puistokävelykatu olisi mitä edustavin väylä mm. matkustajalaivoilta tuleville turistimassoille. Kertaheitolla Helsinki ottaisi pitkän loikan hävettävän surkeista pätkäkävelykaduistaan kohti mannermaistakävelykatukulttuuria.Risto Larjavaara

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olihan siitä kirjoitus hs:ssäkin, muistaakseni jopa havainnekuvan kera. Digilehteä/mikrofilmiä en ole etsinyt, mutta tuo löytyi googlauksella. Ja päiväys 12.4.2007.
http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Helsingin+k%C3%A4velykeskusta+hakee+muotoaan/1135226504786

Itsekin olen ihmetellyt nykyistä kohua. Muka lukijat keksivät sen nyt ja nyt kaupunki on vakavissaan toteuttaa ja kiittää ideoitsijaa. Onkohan nuo ideoitsijat muuttaneet lähiaikoina helsinkiin? Itse muistan jo kulttuurikaupunkivuonna vastaavia kirjoituksia juuri kyseisestä pohjois-espasta, samassa jutussa muutettiin eteläespa kaksisuuntaiseksi. Luulin jopa KSV:n tekevän suunnitelmia, mitkä rahan takia odottavat toteutusta..

Täällä on niin moni juttu jo päätetty, mutta muutosta ei olla saatu esim. Manskun bussikaista 24tuntiseksi ym katuhankkeita jo vuodelta 2007, mutta rakentamiseen ei ole rahaa.

/jari