torstai 20. toukokuuta 2010

VALOKUVAAJA INHAN PYÖRÄMATKA KESKI-EUROOPPAAN


Matka alkoi polkemalla Helsingistä Pohjanmaalle ja sieltä Saksaan (kuva Suomesta).

Vanhat Velot ry (katso linkeistämme) on tehnyt hienon teon julkaistessaan Inhan "Muistelmia polkupyöräretkeltäni"(2009). Se pohjautuu syksyllä 1886 Uudessa Suomettaressa ilmestyneeseen Keski-Euroopan reissuun. Reittinä oli Lyypekki - Leipzig - Ulm - Zurich - Basel - Frankfurt - Hannover - Lyypekki. Matka kesti 33 vrk. ja pyöräilyä kertyi 1900 km. Pisin päivämatka oli kerrassaan 136 km. "Polkupyöräni ei ole noita korkeita, joita meillä yksinomaisesti näkee,
vaan niin matala, että jalat melkein maahan ulottuvat." Todennäköisesti siis nykyaikaisen polkupyörän kaltainen ja kaiketi merkiltään Rover.

Laitan tähän muutaman mielenkiintoisen lainauksen. Dresdenissä Inha kävi taidemuseossa. Otsikko oli "Ensimmäinen käyntini taulustoissa". Dresdenin eläintarhassa hän näki jalopeuroja, babiaaneja, kameeleja ja giraffejakin. "Erityistä huomiota ansaitsi pienikasvuinen, takkupää Bohesmanni-perhe, joka Etelä-Afrikan aroilta oli tuotu tänne lyhyelle visiitille.--Kaksi vanhempaa poikaa ampui pilkkiaan joutsilla, heittivät pallia tai juoksivat aitaukselle valkoisia lapsia kättelemään ja sanomaan hyvää päivää saksaksi; saivat sitten namusia palkaksi."

Baierissa olutköynnöksistä Inha kertoo: " Saatanpa melkein sanoa, että kuljin päivät läpi humalassa - humalistoissa (vaikka ei olisi ihme ollut jos olisin hiukan humalassakin kulkenut tai oikeammin humala minussa, sillä join heidän oluttansa keskimäärin 5 literiä päivässä)." Baierissa hän kysyi lihavalta mieheltä: "Pitkäkö täältä on Kemnatiin? Hän katsoi minuun hetken totisesti ja lausui sitten vähän arvellen: Yhtäpitkä kuin sieltä tänne." Kyllä Saksa on tunnettujen ja tuntemattomien filosofien maa!!


Risto Larjavaara

Ei kommentteja: