torstai 2. toukokuuta 2019

Sveitsin postibussit

Image result for schweiz new cabriolet postbus hits the road
PostAuto.ch

Kävimme katsomassa tytärtämme Sannia ja hänen poikaystäväänsä Philippeä Sveitsin Bernissä. Matkustimme käkikellomaan tunnetusti täsmällisillä junilla upeasti Alppien ainoan ylikulkevan reitin Bernina-rataa pitkin Churista Italian Tiranoon. Se valmistui vuonna 1910. Takaisin tulimme Alppien alitse maailman pisimmän junatunnelin kautta (57 km.) Se taas valmistui yli 100 myöhemmin eli 2016.

Suomessa näin enemmistöläisenä autottomana perheenä on aiheuttanut syvää surua linja-autoliikenteen tyrehtyminen pääväylien ulkopuolella. Sitäkin iloisemmaksi tuli Sveitsissä nähdä kaikkialla keltaisia postiautoja kuin joskus kauan sitten Härmässä. 1900-luvun lopulla Sveitsin postiautoliikenne erityitettiin itsenäiseksi tytäryhtiöksi. Sillä on lähes 1000 bussireittiä ja yli 2000 autoa. Vuosittain matkustajia lienee lähemmäs 150 miljoonaa.

Olisipa hienoa, jos Suomessakin voitaisiin ajatella, että kaiken ei tarvitse tuottaa voittoa. Näin voitaisiin edes jossakin syrjäisemmillä seuduilla yhdistää postinkuljetus ja matkustajat kuljetettaviksi minilinjureilla.


Risto Larjavaara

Ei kommentteja: