maanantai 5. elokuuta 2013

KAUNISTA TEKSTIÄ KAUPUNKIKÄVELYSTÄ

http://img.yle.fi/uutiset/kotimaa/article6432258.ece/ALTERNATES/w960/helsinki+talvi+jalankulku+jalankulkija+tie+katu+liukkaus+liukas+j%C3%A4%C3%A4+lumi.jpg (5.8.2013)

Hesarin kaupunkitoimittaja Teppo Moisio kirjoitti mieltälämmittävästi koluminissaan "Kävele itsellesi parempi kaupunki" (2.8):

- Kävelijä ei tarvitse määränpäässään parkkipaikkaa. Liikkuessankin hän vie murto-osan pyöräilijän tai autoilijan vaatimasta tilasta eikä siksi tarvitse miljardien eurojen tunneleita tai kymmenien miljoonien eurojen laatukäytäviä. Ja jos kaksi kävelijää törmää, ei tarvita ambulanssia vaan pelkkä anteeksipyyntö. Kävelijä on kaupungin paras kaveri. Kävelijä liikkuu hitaasti. Hän haluaa kurkkia sisään näyteikkunoista, ihmetellä rakennusten yksityiskohtia ja taivastella mielessään kulmakahvilan vanhan asiakkaan kampausta. Auton ikkunasta hetkessä ohi vilahtavat pitkät suorat betoniseinät saavat lyhyenkin matkan tuntumaan kävelijästä päättymättömältä, Kävelijää ei saa unohtaa. Kaupunki on tehtävä kävelijöille.

Ei kommentteja: